DENIOS B.V
Leidse Schouw 2
2408 AE Alphen aan den Rijn

Tel.: +31 172 50 64 66
E-Mail: info@denios.nl
Internet: www.denios.nl

Brandveiligheidstraining: praktische tips voor meer veiligheid

Brandveiligheid op de werkplek is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kwestie van verantwoordelijkheid tegenover de werknemers en het bedrijf zelf. Een doeltreffende brandveiligheidstraining is allesbepalend. Maar wat houdt het precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel belichten we de belangrijkste aspecten van brandveiligheidstrainingen voor werknemers en laten we zien hoe werkgevers deze zo goed mogelijk kunnen implementeren. Je ontvangt ook een gratis sjabloon om te downloaden.

Definitie: Wat is brandveiligheidstraining?

Brandveiligheidstrainingen spelen een centrale rol in de brandveiligheid van bedrijven en dienen om werknemers op te leiden en te informeren. Brandveiligheidstraining voorziet werknemers van essentiële kennis en vaardigheden om branden en explosies effectief te voorkomen, verhoogt het bewustzijn van potentiële brandgevaren en leert hen het juiste gedrag te vertonen in het geval van brand.

Is brandveiligheidstraining verplicht in het bedrijf?

  • In Duitsland is brandveiligheidstraining wettelijk verplicht. Volgens de ARBO-wet moeten werkgevers hun werknemers voldoende en passend onderricht geven over gezondheid en veiligheid op het werk, waaronder brandbeveiliging. Bovendien moeten werknemers die verantwoordelijk zijn voor brandbestrijding in geval van brand worden geïnstrueerd in het gebruik van brandblusapparatuur.

Speciale brandoefeningen zijn ook gebaseerd op de ARBO-wet “Vluchtroutes en nooduitgangen”, die de inspectie van vluchtroutes omvat die voorziet in blusoefeningen. De inhoud van de brandveiligheidstraining stelt werknemers in staat om in geval van brand correct te reageren, zich in veiligheid te brengen of, indien nodig, brandbestrijdingsmaatregelen uit te voeren.

We hebben de belangrijkste wetten en normen op het gebied van brandbeveiliging voor u samengevat in ons artikel “Brandbeveiliging: wetten en normen”.

Waarom is brandveiligheidstraining nodig?

Het belang van brandveiligheidstraining komt voort uit verschillende aspecten die zowel de veiligheid van werknemers als de naleving van arboregels beïnvloeden. Een overzicht:

  • Een van de belangrijkste redenen voor het uitvoeren van brandveiligheidstrainingen is het voldoen aan wettelijke vereisten. Bedrijven zijn verplicht om hun werknemers regelmatig te informeren over brandveiligheidsmaatregelen om de veiligheid op de werkplek te waarborgen en aan de wettelijke vereisten te voldoen.

  • Brandveiligheidsinstructie in het bedrijf bevordert ook het verantwoordelijkheidsgevoel van werknemers. Ze worden bewust gemaakt van de gevaren en leren hoe ze brand kunnen voorkomen door preventieve maatregelen te nemen en hoe ze correct moeten reageren in geval van brand. Deze kennis vergroot het bewustzijn van hun eigen veiligheid en die van hun collega's.

  • Het preventieve effect van brandveiligheidstraining is een ander belangrijk aspect. Werknemers die op de hoogte zijn van brandrisico's dragen actief bij aan het verminderen van het risico op brand. Dit houdt ook in dat ze weten hoe ze met brandbare materialen moeten omgaan en hoe ze bronnen van gevaar kunnen vermijden.

  • In het geval van brand is een effectieve reactie cruciaal. Medewerkers die zijn opgeleid door middel van instructie kunnen snel en adequaat reageren om mensen in veiligheid te brengen en de schade te beperken. Dit omvat kennis van vluchtroutes, hoe blusmiddelen te gebruiken en hoe de brandweer te waarschuwen.

i

Opmerking: Regelmatige en succesvolle brandveiligheidstraining is een essentieel aspect van kwaliteitsmanagementsystemen. Zorgvuldige planning en een geschikte thematische organisatie van deze instructies is daarom van groot belang.

Hoe vaak moet brandveiligheidstraining worden gegeven?

ARBO-wet "Maatregelen tegen brand” bepaalt dat de werkgever alle werknemers moet instrueren over brandveiligheid, namelijk

  • voor aanvang van de werkzaamheden (eerste instructie),

  • bij een verandering op het werkterrein (gebeurtenisgerelateerde instructie) en

  • daarna met passende tussenpozen, maar ten minste eenmaal per jaar (jaarlijkse opfriscursus).

Brandveiligheidsinstructies kunnen ook met kortere tussenpozen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld na een brand in het bedrijf of bij de inbedrijfstelling van nieuwe machines. De instructie heeft alleen betrekking op de directe werkplek van de werknemer. Als de werknemer binnen het bedrijf van werkplek verandert waar andere brandgevaren zijn, moet een nieuwe brandveiligheidsinstructie worden uitgevoerd.

i

Tipp: De eerste training moet binnen een paar dagen na indiensttreding plaatsvinden en kan worden geïntegreerd in de algemene gezondheids- en veiligheidstraining. Tijdens een rondleiding door het bedrijf laat de leidinggevende de nieuwe werknemer bijvoorbeeld de nooduitgangen, de locaties, het gebruik van brandblussers en de vluchtroutes zien. Hij maakt hem ook vertrouwd met de specifieke brandrisico's op de werkplek.

Doelgroepen en verantwoordelijkheden voor brandveiligheidsinstructies

Brandveiligheidstrainingen zijn gericht op verschillende doelgroepen in het bedrijf - de te trainen werknemers en de instructeurs.

Wie moet de brandveiligheidstraining volgen?

Volgens de wettelijke voorschriften moet iedereen die in een bedrijf werkt deelnemen aan brandveiligheidstrainingen en geïnformeerd worden over brandbeveiligingsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen. Dit geldt voor alle werknemers, ongeacht hun functie of activiteit in het bedrijf, d.w.z. voor

  • vaste werknemers

  • tijdelijke werknemers

  • stagiairs,

  • stagiairs of

  • vrijwilligers in het kader van jeugd- of federaal vrijwilligerswerk.

Werknemers die in hun dagelijkse werk omgaan met brandbare en explosieve stoffen moeten ook worden geïnstrueerd in de omgang met gevaarlijke stoffen op basis van de bedieningsinstructies voor gevaarlijke stoffen PGS 15.

Brandveiligheidstraining: Wie mag deze geven?

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van brandveiligheidstrainingen ligt bij de werkgever of directeur. Zij kunnen deze taak echter delegeren aan de leidinggevenden van de te trainen werknemers. Zij hoeven hiervoor geen speciale opleiding te volgen. Wat belangrijk is, is dat ze over de nodige kennis en kwalificaties beschikken om een grondige en volledige instructie te garanderen.

Naast lijnmanagers kunnen ook de volgende mensen brandveiligheidstrainingen geven:

  • Arbeidsveiligheidsspecialisten: deze specialisten kunnen brandveiligheidsinstructie geven in verschillende bedrijven. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor brandveiligheid, maar ook voor andere aspecten van arbeidsveiligheid.

  • Interne brandveiligheidsfunctionarissen: in grotere bedrijven en in bedrijven met een verhoogd brandrisico zijn er vaak interne brandveiligheidsfunctionarissen.

  • Externe brandveiligheidsexperts: In grotere bedrijven wordt vaak een beroep gedaan op externe deskundigen, bijvoorbeeld van gespecialiseerde brandbeveiligingsbedrijven of academies, om de instructies professioneel en effectief uit te voeren.

Implementatie en inhoud van brandveiligheidstraining

Ontdek hoe effectieve brandveiligheidstrainingen worden georganiseerd en uitgevoerd en welke inhoud essentieel is om veiligheid op de werkplek te garanderen.

Welke inhoud moet een brandveiligheidstraining hebben?

De structuur en organisatie van brandveiligheidstrainingen in bedrijven wordt fundamenteel bepaald door de specifieke omstandigheden en vereisten van de betreffende werkplek of de uitgevoerde activiteiten. De basis voor het bepalen van de bedrijfsspecifieke brandgevaren en het evalueren van de bijbehorende risico's is een brandveiligheidsrisicobeoordeling. Volgens ARBO-wet kunnen de gevaren voortvloeien uit de werkplek, de arbeidsmiddelen, de werkprocessen, de werktijden en onvoldoende kwalificatie en instructie van de medewerkers.

In de regel moet daarom de volgende inhoud met betrekking tot preventieve en defensieve brandbeveiliging worden overgedragen aan werknemers tijdens brandveiligheidstrainingen:

Brandgevaar tijdens gebruik
  • Identificatie en bewustwording van specifieke brandrisico's in de werkomgeving

  • Richtlijnen voor de veilige opslag en behandeling van brandbare materialen

Gedrag bij brand
  • Instructies over het juiste gedrag als er brand uitbreekt

  • Stappen om de brandweer te waarschuwen en veiligheidsprotocollen voor het verlaten van het gebouw

Evacuatie
  • Overzicht van vlucht- en reddingsroutes en processen voor een veilige evacuatie

  • Training en oefeningen om de evacuatieprocedures te internaliseren

Brandweer
  • Inleiding tot de verschillende soorten brandblussers en hun specifieke gebruik

  • Praktische oefeningen voor het omgaan met brandblussers

Brandklassen
  • Uitleg over de verschillende brandklassen en de bijbehorende blusmiddelen

  • Informatie over het effectief bestrijden van verschillende soorten branden

Brandbeveiligingsapparatuur
  • Overzicht van bestaande brandbeveiligingsapparatuur, inclusief alarm- en blussystemen

  • Onderhoud en inspectie van de apparatuur om de functionaliteit te garanderen

Verantwoordelijke personen in het bedrijf
  • Verduidelijking van rollen en verantwoordelijkheden op het gebied van brandbeveiliging in het bedrijf

  • Training en ondersteuning voor aangewezen brandveiligheidsfunctionarissen

Documentatie
  • Vereisten voor documentatie en archivering van brandveiligheidsinstructies

  • Documenten beoordelen en bijwerken om naleving en effectiviteit van de instructies te waarborgen

Belangrijk: De brandveiligheidsvoorschriften volgens DIN 14096 vormen een essentieel onderdeel van de brandveiligheidstraining. Ze moeten in gedrukte vorm aan de werknemers ter beschikking worden gesteld, net als de documenten over vlucht- en reddingswegen en alarmplannen. De brandbeveiligingsvoorschriften bevatten alle essentiële informatie over brandbeveiliging die belangrijk is voor het bedrijf. Het is verdeeld in de delen A, B en C.

  • Deel A beschrijft onder andere het gedrag bij brand en is gericht op alle personen die zich in het gebouw bevinden, al is het maar tijdelijk: Werknemers, gasten, bezoekers. Dit deel van de brandveiligheidsvoorschriften wordt vaak gepresenteerd als een bedrijfsmededeling in staand formaat met een rood kader.

  • Deel B is gericht op werknemers in het gebouw of bedrijf en specificeert hoe de verspreiding van vuur en rook moet worden voorkomen en vlucht- en reddingsroutes moeten worden vrijgehouden.

  • Deel C is gericht op mensen in het bedrijf aan wie speciale brandveiligheidstaken zijn toevertrouwd (bijvoorbeeld brandveiligheidsfunctionarissen of brandveiligheidsassistenten).

Documentatie en bewustmaking van werknemers

Hieronder lees je alles over de juiste documentatie van brandveiligheidsinstructies en hoe het verhogen van het bewustzijn van werknemers de veiligheid helpt te vergroten.

Hoe documenteer je een brandveiligheidsbriefing?

De documentatie van de brandveiligheidstraining moet schriftelijk worden vastgelegd en ondertekend door de deelnemer om te voldoen aan de wettelijke vereisten. De specifieke documentatievereisten kunnen variëren afhankelijk van de branche en het land.

De documentatie van de brandveiligheidstraining moet de volgende informatie bevatten:

  • Datum van de training

  • Namen van de deelnemers

  • Inhoud van de brandveiligheidstraining

  • Handtekening van de deelnemers ter bevestiging dat de training is uitgevoerd

Documenteer ook de resultaten van de training, inclusief de gestelde vragen en de gegeven antwoorden. Bewaar de documentatie op een veilige plaats, zodat u er tijdens een inspectie of in geval van brand naar kunt verwijzen.

Belangrijk: Alle werknemers zonder speciale brandveiligheidstaken in het bedrijf moeten op de hoogte zijn van de brandveiligheidsvoorschriften Deel B en een exemplaar hebben. Werknemers met speciale taken, zoals brandveiligheidsassistenten, ontvangen ook de brandveiligheidsvoorschriften deel C.

Wat gebeurt er als brandveiligheidstraining wordt verwaarloosd?

Het verwaarlozen van brandveiligheidstrainingen kan ernstige gevolgen hebben. Onvoldoende training van werknemers verhoogt het risico op brand door een gebrek aan bewustzijn en begrip van preventieve maatregelen en correct gedrag in geval van brand

In het geval van brand als gevolg van inadequate brandveiligheidsmaatregelen kunnen bedrijven geconfronteerd worden met aanzienlijke boetes en aansprakelijkheidsclaims. Daarnaast kunnen branden aanzienlijke materiële schade veroorzaken, waaronder de vernietiging van gebouwen, apparatuur en inventaris. Een bijzonder punt van zorg is dat onveilige werknemers zonder adequate brandveiligheidstraining in een noodsituatie letsel of zelfs de dood kunnen veroorzaken omdat ze niet in staat zijn adequaat te reageren.

Hoe kunnen werknemers bewust worden gemaakt van het thema brandveiligheid?

  • Brandveiligheidstrainingen: Deze moeten praktijkgericht en begrijpelijk zijn om werknemers effectief te sensibiliseren voor preventieve brandveiligheid en hen de nodige theoretische en praktische kennis bij te brengen in geval van nood.

  • Assistenten brandveiligheid: Speciale trainingen verhogen hun bewustzijn van brandgevaren en stellen hen in staat om in geval van brand snel en effectief te handelen om de schade tot een minimum te beperken.

  • Voorlichting over bronnen van gevaar: Werknemers moeten worden geïnformeerd over brandgevaren in hun werkomgeving en worden gesensibiliseerd voor bronnen van gevaar. Zij spelen een doorslaggevende rol bij het herkennen en elimineren van gevaren.

  • Gerichte training: Deze dienen om het bewustzijn van verschillende aspecten van brandveiligheid te verdiepen. Een mix van theorie en praktijk zorgt ervoor dat werknemers zowel op de hoogte zijn als in staat zijn om te handelen.

  • Voorbeeldfunctie van managers: zij moeten de brandveiligheidsvoorschriften consequent naleven en zo een voorbeeldfunctie vervullen voor hun werknemers om de naleving van de voorschriften te bevorderen en het bewustzijn over brandveiligheid te vergroten.

Veiligheid eerst: Optimaliseer uw brandveiligheidstraining

Om de veiligheid op de werkplek te garanderen en schade te voorkomen, zijn werkgevers verplicht om hun werknemers een jaarlijkse brandveiligheidstraining te geven. Gedeelde verantwoordelijkheid voor preventieve brandbeveiliging en georganiseerde actie in geval van nood is cruciaal om de risico's voor mensen en eigendommen te minimaliseren. DENIOS ondersteunt u niet alleen met de juiste brandveiligheidsproducten en -inhoud, maar biedt u ook een gratis sjabloon met best practice-tips voor de optimale organisatie van uw volgende brandveiligheidsbriefing.

Maak gebruik van ons deskundig advies!

Individueel klantadvies, service en product variatie zijn onze sterke punten.

Onze accountmanagers staan ​​voor u klaar!

Gratis deskundig advies +31 172 50 64 66

Soortgelijke berichten

Laden...
i

De technische informatie op deze pagina is met zorg en naar ons beste weten en overtuiging samengesteld. Niettemin kan DENIOS B.V. geen enkele garantie of aansprakelijkheid aanvaarden, contractueel, rechtmatig of anderszins, voor de actualiteit, volledigheid en correctheid, noch jegens de lezer, noch jegens derden. Het gebruik van de informatie en inhoud voor eigen of derde doeleinden is dan ook voor eigen risico. Neem in ieder geval de plaatselijk en actueel geldende wetgeving in acht.

Menu
Aanmelden
Wij adviseren u graag!

Bel ons of mail naar info@denios.nl en wij helpen u graag verder.

Ma t/m Do: 08:00 - 17:00 | Vrij: 08:00 – 16:00

Let op: vanwege de feestdagen kan het zijn dat uw bestelling later geleverd wordt dan u van ons gewend bent. Wij bedanken u voor uw begrip.