Inzamelbakken voor batterijen en ander gevaarlijk afval zoals neon- of tl-buizen horen in elk bedrijf thuis. Naarmate het aantal medewerkers toeneemt, worden ook grotere containers ingezet.
Batterijen bevatten zware metalen en vele andere gevaarlijke stoffen die onder geen enkele omstandigheid in het milieu mogen komen. Zware metalen kunnen zich ophopen in het milieu en in voedsel en zo planten, dieren en mensen schaden. Kwik is zeer giftig voor de mens en kan blijvende schade toebrengen aan het zenuwstelsel en de voortplantingsorganen. Cadmium, dat nu bijna volledig verboden is, kan ook kankerverwekkend zijn en nierschade veroorzaken. Lood beschadigt niet alleen verschillende menselijke organen, maar is ook zeer giftig voor in het water levende organismen. Onjuiste verwijdering, vooral in grote hoeveelheden, kan daarom ernstige milieuschade veroorzaken. Batterijen mogen nooit worden weggegooid met het normale huisvuil, maar moeten na gebruik worden ingezameld en speciaal worden gerecycled. Volgens de EU-batterijrichtlijn zijn distributeurs en fabrikanten van batterijen wettelijk verplicht om oude batterijen terug te nemen. Tegelijkertijd zijn gebruikers ook verplicht om ze in te leveren bij inzamelpunten of rechtstreeks bij de distributeur. Veel stoffen kunnen via gereguleerde processen worden teruggewonnen en gerecycled. Dit ontziet het milieu en de hulpbronnen.
Raak de batterij of tl-buis in geen geval met blote handen aan, gebruik geschikte handschoenen. De lekkende vloeistof moet worden opgenomen met doeken, die vervolgens, net als oude batterijen, in een luchtdichte container moeten worden weggegooid. Eventuele splinters of scherven mogen niet met een gewone bezem of stofzuiger worden opgepakt, maar ook met doeken en restjes karton. Was kleding die in contact is gekomen met de gemorste vloeistoffen of gooi ze weg als ze erg vuil zijn.
TL-buizen worden vaak gebruikt in kantoren of openbare gebouwen omdat ze helder en energiezuinig zijn. Omdat ze echter grotere hoeveelheden kwik bevatten, zijn TL-buizen vanaf 2020 in de hele EU verboden. Ze mogen sinds 2016 niet meer worden verkocht; tot die tijd moeten TL-buizen op de juiste manier worden opgeslagen en afgevoerd. De reden hiervoor is de gemakkelijke kwetsbaarheid en de daaropvolgende lekkage van kwik. Volgens de wet op elektrische en elektronische apparatuur (ElektroG) behoren TL-buizen tot elektronisch schroot en kunnen ze worden ingeleverd bij de oorspronkelijke dealer of bij het plaatselijke recyclingcentrum. Als TL-buizen op de juiste manier worden afgevoerd, kan 90% worden gerecycled.
Bel ons of mail naar info@denios.nl en wij helpen u graag verder.
Welkom op de Nederlandse DENIOS website! Wist u dat DENIOS Benelux een nieuwe website beschikbaar heeft, speciaal voor onze Belgische klanten. Deze website is beschikbaar in zowel het Nederlands als het Frans. Bekijk www.denios.be