DENIOS B.V
Leidse Schouw 2
2408 AE Alphen aan den Rijn

Tel.: +31 172 50 64 66
E-Mail: info@denios.nl
Internet: www.denios.nl

Lesedauer: 8 Minuten

Wat is een adsorptiemiddel?

Adsorptiemiddelen adsorberen gemorste vloeistoffen, binden ze in hun structuur en vergemakkelijken zo de verwijdering ervan. Er wordt een sterke kleefkracht gecreëerd tussen de gemorste vloeistof en het adsorptiemiddel, zodat gevaarlijke stoffen gemakkelijk en veilig kunnen worden verwijderd.

Adsorptiemiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en vormen::

  • Adsorptiemat is vooral voordelig wanneer gevaarlijke stoffen op het water zijn gelekt. Ze zijn ook perfect voor permanent gebruik, bijvoorbeeld als basis voor allerlei werkzaamheden waarbij druppels kunnen optreden.

  • Korrels van granulaat worden bij voorkeur gebruikt als adsorptiemiddel wanneer gevaarlijke stoffen naar buiten zijn gelekt. Door zijn samenstelling kan het zelfs in de kleinste uitsparingen binnendringen en het medium binden.

Klassieke toepassingsgebieden zijn de verwerkende industrie of de brandweer en rampenbestrijding. Overal waar oliën, chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen de veiligheid op het werk in gevaar kunnen brengen, werkprocessen kunnen verstoren of in het milieu terecht kunnen komen, moeten adsorptiemiddelen binnen handbereik zijn. DENIOS heeft met DENSORB® een breed assortiment adsorptiemiddelen samengesteld die geschikt zijn voor al deze toepassingen.

DENSORB® PRODUCTCHECK

Adsorptiemat vs. minerale granulaat

Als het om lekkende vloeistoffen gaat, is één ding van bijzonder belang: hoe snel, veilig en grondig ze kunnen worden verwijderd. Bedrijven vertrouwen vaak op het gebruik van korrels van granulaat om vloeistoffen te binden. Zijn DENSORB® nonwovens een alternatief?

In 3 stappen naar het optimale adsorptiemiddel

Om u te helpen snel het juiste product voor uw toepassing te vinden, hebben we hieronder belangrijke informatie en beslissingshulpen voor u samengesteld.

DENIOS biedt u een uitzonderlijk breed assortiment van verschillende adsorptiemiddelen in hoge kwaliteit. Weet je al welk materiaal je wilt binden? Gebruik onze adsorptiemiddelzoeker om snel het product voor uw toepassing te vinden.

1. Welke vloeistoffen moeten worden opgenomen?

Het geschikte adsorptiemiddel voor uw toepassing moet eerst worden geselecteerd op basis van de vloeistof die moet worden geabsorbeerd. DENSORB® adsorptiemiddelen zijn verkrijgbaar in 3 versies.

Met DENSORB® heeft DENIOS een breed gamma adsorptiemiddelen samengesteld die aan al deze toepassingen voldoen.

DENSORB® UNIVERSEEL

absorbeert snel en veilig oliën, koelmiddelen, oplosmiddelen en water, evenals niet-agressieve zuren en logen.

Naar de DENSORB universele producten

DENSORB® olie

absorbeert olie zonder een druppel water op te nemen. Voor oliën, benzine, diesel, oplosmiddelen, petroleum (vloeistoffen op basis van koolwaterstoffen).

Naar de DENSORB adsorptiemiddel voor olie

DENSORB® speciaal

moet worden gebruikt met zuren, logen, agressieve en onbekende vloeistoffen.

Naar de DENSORB adsorptiemiddel voor chemicalien
i

Compatibiliteitslijst voor het binden van gebonden textielvlies van polypropyleen
We hebben de compatibiliteit van onze bindende adsorptiematten met verschillende chemicaliën getest. Compatibiliteitslijst

2. Waarvoor zijn de adsorptiemiddelen nodig?

Absorberende onderlaag

Als absorberende onderlaag voor laboratorium-, reparatie- of onderhoudswerkzaamheden

Gereedschap reinigen

Voor het snel en eenvoudig reinigen van gereedschap of apparaten

Routes

Voor permanent gebruik, bijvoorbeeld als tapijt voor looppaden

Vloeistoffen

Voor het opvangen van gemorste vloeistoffen en het opruimen van lekken

De allrounders voor dagelijks gebruik: rollen en matten

Of het nu gaat om het absorberen van vloeistoffen tijdens onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden of om het effectief bestrijden van lekkages - DENSORB® adsorptiematten zijn echte allrounders. Ze maken een vraaggericht en economisch gebruik in het dagelijkse werk mogelijk en zijn ook perfect voor langdurig gebruik. In geval van lekkage zijn DENSORB® adsorptiematten geschikt om gelekte vloeistoffen te absorberen. Hebt u gewoonlijk grotere hoeveelheden adsorptiemateriaal nodig (bv. voor het afdekken van vloeren) of leidt uw dagelijkse behoefte tot een hoog verbruik? Dan zijn DENSORB® adsorptiematten de juiste keuze voor u. Dankzij de praktische perforatie kunt u de vereiste hoeveelheden matten en rollen precies verdelen en slechts zoveel materiaal gebruiken als absoluut noodzakelijk is.

Beproefde gereedschappen voor speciale toepassingen: bijv. slangen en kussens

DENSORB® slangen zijn onmisbaar in de strijd tegen lekken. Ze hebben een hoog absorptievermogen en zijn gemakkelijk te vormen. Dit betekent dat lekken, bv. op defecte machines of containers, snel en eenvoudig kunnen worden ingedamd. DENSORB® kussens zijn ideaal voor het betrouwbaar absorberen van gelekte vloeistoffen of druppels op moeilijk bereikbare plaatsen. Kussens zijn ook ideaal voor continu gebruik, bijvoorbeeld tijdens het vullen. We raden het gebruik van het innovatieve SpillGuard® waarschuwingssysteem voor lekkage van gevaarlijke stoffen aan als extra beschermende maatregel bij lekkage van vloeibare gevaarlijke stoffen. Dit kan eenvoudig in gebruik worden genomen en geeft gedurende 24 uur een visueel en akoestisch alarm als er gevaarlijke stoffen worden gedetecteerd.

3. Hoeveel moeten de adsorptiemiddelen kunnen verdragen?

Hoe hoger de duurzaamheid, hoe zwaarder en langer het product gebruikt kan worden en in gebruik blijft. Afhankelijk van de toepassing moet u dus overwegen of u een extreem hoge duurzaamheid nodig hebt of dat een eenvoudig nonwoven volstaat voor uw doeleinden. DENSORB® rollen en matten zijn verkrijgbaar in 3 verschillende nonwoven structuren:

ECONOMY SINGLE

DENSORB® matten en rollen in ECONOMY-kwaliteit zijn sterk absorberende adsorptiematten zonder extra versteviging aan de boven- of onderkant. Ze zijn geschikt voor het snel absorberen van lekkende vloeistoffen, bijvoorbeeld voor eenmalige, kortdurende toepassingen om lekken te elimineren.

ECONOMY DOUBLE

DENSORB® matten en rollen in ECONOMY DOUBLE kwaliteit hebben een extra robuuste spunbondlaag aan de bovenkant. Dit zorgt voor een hoge scheur- en slijtvastheid. Ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan duurzaamheid en efficiëntie - bijvoorbeeld voor langdurig gebruik of voor schoonmaakwerk.

ECONOMY TRIPLE

Kies voor DENSORB® rollen en matten in ECONOMY TRIPLE kwaliteit met de beste prijs-prestatieverhouding voor langdurig, veeleisend gebruik. De versteviging aan beide zijden met een vloeistofdoorlatende beschermlaag zorgt voor een maximale scheur- en slijtvastheid. Er kan zelfs over gelopen of gereden worden. Economy TRIPLE nonwovens zijn ook pluisvrij, waardoor ze ideaal zijn voor laboratoria en andere vuilgevoelige ruimtes.

PREMIUM TRIPLE

Kies DENSORB® rollen en matten in PREMIUM TRIPLE kwaliteit voor de hoogste eisen op het vlak van duurzaamheid, netheid, scheur- en schuurweerstand. De versterking aan beide zijden met een vloeistofdoorlatende beschermlaag zorgt voor een hoge mechanische veerkracht en maakt het mogelijk om erop te lopen en te rijden. PREMIUM TRIPLE adsorptiematten zijn ook pluisvrij, waardoor ze ideaal zijn voor het beschermen van vloeren of als onderlaag op werkbanken en werkoppervlakken.

De duurzaamheid en het absorptievermogen hangen ook af van de materiaaldikte van de producten. DENSORB® rollen en matten zijn verkrijgbaar in twee materiaaldiktes. Zo kunt u het juiste nonwoven voor uw toepassing gebruiken.

LIGHT = Eenvoudig absorptievermogen

Zeer flexibel en ideaal voor het opvangen van kleine hoeveelheden vloeistof tijdens reparaties, kleine lekken of in de dagelijkse productie.

HEAVY = dubbele absorptiecapaciteit

Extra dikke materiaaldikte met maximaal adsorptievermogen. De hoge scheurweerstand maakt langdurig gebruik en/of de adsorptie van grotere hoeveelheden vloeistof mogelijk, bijvoorbeeld bij grote lekkages.

Adsorptiemiddelen voor olielekkages en -lekkages

In het geval van een lek of een grote olielekkage moet u snel handelen - omdat er een risico bestaat op schade aan het milieu en ongelukken voor werknemers. We hebben de belangrijkste informatie voor je samengevat, zodat je in geval van nood de juiste conclusies kunt trekken. U kunt ook de juiste adsorptiemiddelen adsorptiemiddelen voor uw toepassingsgebied vinden in onze winkelcategorieën

FAQ: JUISTE ACTIE BIJ OLIELEKKAGES

In onze FAQ “Correct handelen bij olielekkages” geven we je antwoorden op wat je kunt en moet doen zodat je optimaal voorbereid bent en een olielekkage niet verandert in een olieramp.

OLIELEKKAGES OP HET WATER BESTRIJDEN MET OLIEDAMMEN

Ernstige olielekkages op het water komen steeds weer voor. Hoe kunnen bedrijven voorzorgsmaatregelen nemen? Welke uitrusting is er nodig in een noodgeval? En wat gebeurt er als er toch iets gebeurt? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen.

Instructievideo's en tips bij lekkage

Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken! Bij het opruimen van gelekte gevaarlijke stoffen maken ze het verschil tussen veiligheid en potentieel gevaar. Tobias Authmann, expert in gevaarlijke stoffen en spreker aan de DENIOS Academy, toont u drie van zijn beste lektrucs in compacte instructievideo's.

Een container lekt, een gevaarlijke stof is gelekt, wat moet u doen? In het heetst van de strijd is het makkelijk om te zeggen wat u moet doen bij een lekkage. Wij kunnen je helpen: met onze DENIOS Academy tips gepresenteerd door onze expert in gevaarlijke stoffen Tobias Authmann.

Handschoenen aan- en uittrekken

Je zult versteld staan van wat er allemaal mis kan gaan bij het aan- en uittrekken van handschoenen - letterlijk! Tobias Authmann onthult zijn deskundige trucs zodat je veilig aan de slag kunt met het opruimen van lekken.

De juiste houding bij het schoonmaken van lekken

Een goede houding is belangrijk bij het opruimen van lekkages om onbedoeld contact met de gelekte vloeistof te voorkomen. In deze video laat Tobias Authmann je de do's en don'ts zien als het gaat om bewegingsvolgorde.

Secundaire lekkage vermijden

De ultieme ramp bij het opruimen van gemorste stoffen: Werknemers die ongemerkt gevaarlijke stoffen morsen en andere delen van het bedrijf besmetten. Tobias Authmann legt uit waar je op moet letten zodat een lek zich niet ongecontroleerd verspreidt.

Meer informatie over lekken

CORRECT REAGEREN IN EEN NOODSITUATIE - ONZE SPREKER LAAT ZIEN HOE

Tobias Authmann is afgestudeerd in biologie en werkt al vele jaren voor de DENIOS Academy als gespecialiseerd adviseur voor de opslag van gevaarlijke stoffen en arbeidsveiligheid. Hij is gespecialiseerd in ongevallenpreventie met een focus op de opslag en behandeling van gevaarlijke stoffen.

Lekkage noodplan in 10 stappen

Elk bedrijf dat gevaarlijke stoffen gebruikt, verwerkt of opslaat moet een noodplan hebben voor het opruimen van gelekte vloeistoffen. Het DENIOS 10-puntennoodplan begeleidt je bij het opruimen van gemorste vloeistoffen.

Poster DENSORB® LLekkage noodplan in 10 stappen

Deze gratis DENIOS poster laat het je zien:

  • Hoe lekkages van gevaarlijke stoffen systematisch aanpakken en veilig opruimen
  • 10 noodmaatregelen gebaseerd op ISO 14001
  • Handige tips voor je risicobeoordeling

FAQ: Veelgestelde vragen over adsorptiemiddelen

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het werken met adsorptiemiddelen?

DENSORB® adsorptiemiddelen zijn gemaakt van polypropyleen met een smeltpunt van 160°C en een ontbrandingstemperatuur van 430°C. Daarom moeten ze uit de buurt van hete oppervlakken en open vuur gehouden worden en mogen ze niet gebruikt worden om extreem hete vloeistoffen in te sluiten.

Welke adsorptiemiddelen zijn er beschikbaar?

DENSORB® adsorptiemiddelen zijn verkrijgbaar in de varianten olie, universeel en speciaal. DENSORB® Oil wordt gebruikt om oliën en andere vloeistoffen op basis van koolwaterstoffen te absorberen. DENSORB® Oil absorbeert geen water, waardoor het geschikt is voor gebruik op water. Er zijn ook korrels beschikbaar voor olieabsorptie. DENSORB® Universal is geschikt voor de absorptie van koelvloeistoffen, oplosmiddelen, emulsies en andere niet-agressieve vloeibare chemicaliën. DENSORB® Special wordt gebruikt om zuren en logen te absorberen. De absorberende matten absorberen agressieve chemicaliën en zijn bijzonder voordelig als je niet zeker weet welke stof ontsnapt is.

Waar zijn adsorptiemiddelen van gemaakt?

Alle DENSORB® adsorptiemiddelen zijn verkrijgbaar in de vorm van slangen, kussens, matten en op rol. Slangen zijn geschikt om vloeistoffen op te vangen, kussens absorberen grotere hoeveelheden en rollen kunnen worden gebruikt om grote oppervlakken te bedekken. Matten kunnen worden gebruikt om gemorste vloeistoffen snel en gemakkelijk te absorberen. De zeer absorberende en scheurbestendige DENSORB® adsorptiemiddelen zijn gemaakt van polypropyleenvezels en kunnen oliën tot 16 keer hun eigen gewicht absorberen. Rollen en matten zijn bedekt met een pluisarme of pluisvrije beschermlaag, afhankelijk van de versie.

Hoe helpt DENIOS bij de selectie?

Het kiezen van het juiste adsorptiemiddel is vrij eenvoudig, ondanks de grote verscheidenheid van ons assortiment. Onze gids voor adsorptiemiddelen geeft handige antwoorden op veelgestelde vragen. Bij twijfel kun je gewoon contact opnemen met onze technische adviseurs (0800 753-000-2). Voor de industrie hebben we vooraf uitgeruste noodkits in ons programma die onmiddellijk kunnen worden gebruikt.

Hoe veilig is verwijdering?

Chemische en olieadsorptiemiddelen zelf vormen geen veiligheidsrisico. Een adsorptiemat neemt echter de eigenschappen van de geabsorbeerde vloeistof aan. Gebruikte chemische en olieadsorptiemiddelen moeten volgens de wettelijke voorschriften worden afgevoerd. De geabsorbeerde vloeistof is de beslissende factor. Een adsorptiemat met olie moet daarom worden behandeld volgens de voorschriften voor het verwijderen van olie/gebruikte olie. Informatie hierover kan worden opgevraagd bij de relevante autoriteiten (Waterschap, Milieuagentschap).

Waar moet ik op letten bij het bewaren van DENSORB® adsorptiemiddel??

Chemische en olieadsorptiemiddelen moeten worden beschermd tegen permanente UV-straling en op een droge plaats worden bewaard. Temperatuur speelt nauwelijks een rol bij de opslag, aangezien de smelttemperatuur 170 °C is. Als aan deze criteria wordt voldaan, kan adsorptiemat permanent worden opgeslagen.

i

LET OP MET GEBRUIKTE ADSORPTIEMIDDELEN!

Het type en de verzadigingsgraad van de geabsorbeerde vloeistof hebben een aanzienlijke invloed op het vlampunt, dat in extreme gevallen sterk kan afnemen. Aangezien olielekkages en de absorptie van zeer vluchtige chemicaliën kunnen leiden tot explosieve gas- of damp-luchtmengsels, moet ook aandacht worden besteed aan ontstekingsgevaar door elektrostatische ladingen.

Na het gebruik van adsorptiemiddelen

Moet ik adsorptiemiddelen testen voor gebruik?

We hebben de compatibiliteit van DENSORB® adsorptiemiddelen met verschillende chemicaliën al getest en gepresenteerd in een compabiliteitslijst. Door oncontroleerbare invloedsfactoren kan DENIOS geen 100% absorptie garanderen. Voor uw veiligheid raden we u aan om een compatibiliteits- en absorptietest uit te voeren van uw chemicaliën met DENSORB® adsorptiemiddel voor u het product koopt.

Hoe worden geweekte adsorptiemiddelen verwijderd?

Gebruikte adsorptiemiddelen en sorbents moeten volgens de wettelijke bepalingen worden afgevoerd. In Duitsland is de wet op recyclingbeheer (KrWG) gezaghebbend. De uiteindelijke verwijdering hangt af van de geabsorbeerde vloeistof waarvan het adsorptiemiddel de eigenschappen aanneemt. Met minerale olie geïmpregneerd textielvlies wordt geclassificeerd als afval dat speciaal toezicht vereist en wordt op dezelfde manier verwijderd als oliehoudende apparatuur. Het afvalcodenummer moet binnen de EU worden bepaald in overleg met het afvalverwerkingsbedrijf.

Toepassing van adsorptiemiddelen

Hoe lang kunnen adsorptiemiddelen worden bewaard? Waar moet op worden gelet tijdens opslag?

Polypropyleen adsorptiemiddelen moeten worden beschermd tegen permanente UV-straling en op een droge plaats worden opgeslagen. De temperatuur speelt nauwelijks een rol tijdens de opslag, aangezien het smeltpunt 160 °C is. Als aan deze criteria wordt voldaan, kunnen ze ook permanent worden opgeslagen. De bruikbaarheid van de producten moet regelmatig worden gecontroleerd.

Welke adsorptiemiddelen moet ik altijd op voorraad hebben?

Volgens §5 van de Arbowet en §7 van de Verordening gevaarlijke stoffen moet de werkgever een risicobeoordeling uitvoeren om te bepalen of de opslag en hantering van gevaarlijke stoffen een risico vormt voor werknemers of andere personen. Als onderdeel van deze risicobeoordeling moeten ook geschikte corrigerende maatregelen worden vastgesteld. Controleer welke vloeistoffen u hanteert in uw dagelijkse werkzaamheden. Houd rekening met het type en de hoeveelheden van de stoffen en welke werkzaamheden ermee worden uitgevoerd. U moet altijd voldoende adsorptiemiddelen beschikbaar hebben die geschikt zijn om deze vloeistoffen te absorberen.

Compatibiliteitslijst voor het binden van gebonden textielvlies van polypropyleen

Compatibiliteitslijst voor polypropyleen adsorptiemat, wanneer u niet zeker bent welke DENSORB® versie geschikt is voor uw stoffen? We hebben de compatibiliteit van onze adsorptiemiddelensoorten met verschillende chemicaliën getest. Een gedetailleerde lijst vindt u hier::

Middel Olie Universeel Speciaal
Acetaldehyd
Aceton
Acetylchloride
Acrylzuur
Allyl alcohol
Aminobenzoëzuur
Ammoniak (watervrij)
Ammoniumfluoride
Ammoniumhydroxide
Amylalcohol
Aniline
Ether
Benzaldehyde
Benzine
Benzoëzuur
Benzeen
Benzyl alcohol
Waterstofcyanide
Boorzuur
Remvloeistof
Broom
Butylacetaat
Butylalcohol
Butyl glycol
Calciumhydroxide
Cellosolveacetat
Chloorbenzeen
Chlooraftaleen
Chloroform
Chloortenen
Zoutzuur
Chroomzuur (tot 50%)
Cyclohexaan
Dibutylftalaat
Diethylamine
Diethylether
Dimethylformamide
Dimethylsulfoxide
Dioctylftalaat
Azijnzuur
Ethylacetaat
Middel Olie Universeel Speciaal
Ethylalcohol (ethanol)
Ethylbenzeen
Ethyl chloride
Ethyleen dichloride
Ethyleenglycol
Ethyl ether
Ethylpropionaat
Vliegtuigbenzine
Fluorwaterstofzuur
Fluorwaterstofzuur (tot 48%)
Formaldehyde
Freon
Furfural
Versnellingsbakolie
Glycerine
Stookolie
Hexaan
Hydrazine
Hydrochinon
Isoamylacetat
Isobutyl alcohol
Isooctaan
Isopropylacetaat
Isopropyl alcohol
Potassium hydroxide
Carbolzuur
Kerosine
Ketonen
Kresol
Lijnolie zuur
Lijnzaadolie
Methylcellosolve
Methylalcohol
Methylamine
Methylchloride
Methyleenbromide
Methylether
Methylethylketon
Methylisobutylketon
Methylmethacrylaat
Minerale olie
Middel Olie Universeel Speciaal
Monoëthanolamine
Morfoline
Motorolie
Nafta
Naftaleen
Natriumbicarbonaat
Natriumchloride
Natriumhydroxide (tot 30%)
Natriumhypochloriet
Natriumnitraat
Natronloog (tot 30%)
Nitromethaan
Octaan
Paraffine
Perchloorethyleen
Fenol
Fosforzuur
Propanol
Propionzuur
Propylalcohol
Propyleen glycol
Resorcinol
Salpeterzuur (tot 70%)
Zoutzuur (tot 37%)
Smeerolie
Koolstofdisulfide
Zwavelzuur (tot 50%)
Zilvernitraat
Siliconenolie
Styreen
Terpentine
Tetrachloorkoolstof
Tolueen
Transformatorolie
Trichloorethyleen
Triethyleenglycol
Waterstofperoxide (tot 30%)
Xyleen
Citroenzuur

Opmerking:

Deze compatibiliteitslijst geldt voor alle adsorptiemattten van polypropyleen. De compatibiliteit van DENSORB adsorptiemat is getest met betrekking tot verschillende chemicaliën. Door oncontroleerbare invloedsfactoren kan DENIOS geen 100% adsorptie garanderen. Voor uw veiligheid raden wij u aan om vóór aankoop een compatibiliteits- en absorptietest uit te voeren van uw chemicaliën met DENSORB adsorptiematten.

Wij helpen u graag!

Of het nu telefonisch, via e-mail of persoonlijk bij u ter plaatse is - wij helpen en adviseren u graag. Neem contact met ons op.

Gratis deskundig advies +31 172 - 50 64 66

Vergelijkbare berichten

Laden...
i

De technische informatie op deze pagina is met zorg en naar ons beste weten en overtuiging samengesteld. Niettemin kan DENIOS B.V. geen enkele garantie of aansprakelijkheid aanvaarden, contractueel, rechtmatig of anderszins, voor de actualiteit, volledigheid en correctheid, noch jegens de lezer, noch jegens derden. Het gebruik van de informatie en inhoud voor eigen of derde doeleinden is dan ook voor eigen risico. Neem in ieder geval de plaatselijk en actueel geldende wetgeving in acht.

Menu
Aanmelden
Wij adviseren u graag!

Bel ons of mail naar info@denios.nl en wij helpen u graag verder.

Ma t/m Do: 08:00 - 17:00 | Vrij: 08:00 – 16:00

Let op: vanwege de feestdagen kan het zijn dat uw bestelling later geleverd wordt dan u van ons gewend bent. Wij bedanken u voor uw begrip.